Brand Storytelling
Sau cu alte cuvinte, povești nemuritoare … care vând.
Se spune că mai demult, în vremuri depărtate, exista un sat pe marginea unei coline.
În această aşezare nu trăiau foarte mulţi oameni, însă erau suficienţi pentru a-şi duce zilele, fără nici o grijă. Ca în oricare alt loc, existau oameni şi oameni. Unii munceau la câmp, alţii erau mult prea bătrâni pentru a mai face asta. Învăţaţii satului îi școleau pe cei mici în lucrurile esenţiale. Cu mic, cu mare, îşi petreceau fiecare zi din viaţă ca fiind cea mai mare sărbătoare.
Dar asta nu este tot! Precum acum, şi atunci erau oameni care se ocupau cu comerţ, mai exact, cu trocul – arta schimbului. Dar ţăranii nu aveau asemenea preocupări, ei trebuiau să îşi ducă traiul muncind, nu pierzând timpul în piaţă. Aşadar, apare o ultimă categorie: negustorii. Negustorii jucau rolul intermediarilor. La fel ca şi acum, existau mai mulţi negustori care ofereau acelaşi tip de produse. Pentru a ieşi în faţă, un negustor care de abia începuse să se ocupe de troc, încercă să îl convingă pe un ţăran să îi cumpere o capră. Îi spuse că dă mult lapte, că e cuminte şi este o adevărată binecuvântare la casa omului. Ţăranul neimpresionat se duse la următorul negustor. Al doilea îi spune că o să îi uşureze munca şi că laptele ei îi va hrăni întreaga casă. Nici acesta nu îl convinse. Aşa că se îndreaptă spre al treilea negustor. Negustorul îl privi din cap, până în picioare. Îl lăsă să îi analizeze capra, după care îi spuse ţăranului:
– De abia aştept să mă scap de lighioana asta!
– Cum aşa?!
– N-ai auzit? Câte s-au vorbit în sat despre ea… Mi-e mai mare ruşinea! Jivina asta pe care o vezi în faţa ta este vrăjită! A ajuns pe ogorul vrăjitoarei şi a blestemat-o ca oricine îi bea laptele, o să fie sănătos tun o viaţă întreagă de om.
– Şi ce-i rău în asta?
– Dimpotrivă! E mai mare fericirea! Da’ nu ţi-am zis toată povestea!
– Nu dă lapte decât o dată pe an, timp de o oră. Şi nu ştii când e ziua cea mare. Aşa că trebuie să stai după ea oră de oră. Să nu o scapi niciodată din ochi! Ea devine stăpânul tău. M-am săturat! Dar dumneata pari că ai avea răbdare. Cine ştie… Poate ţie ţi-o prii.
Auzind toate acestea, ţăranul nu a mai stat pe gânduri şi o dăduse la schimb pe cereale. Până la urmă… dacă ai sănătate, le ai pe toate…
Capacitatea de a vinde prin intermediul poveştilor
Tuturor ne plac poveştile, cu mic, cu mare, acestea au puterea de a ne teleporta într-o altă lume. Însă cum ar fi dacă am reuşi să transpunem poveştile în termeni de business?
Cele mai multe dintre branduri s-au remarcat datorită poveştilor sale de succes. Poveşti care au reuşit să intre în sufletul potenţialului consumator şi care au reuşit să stimuleze o anumită emoţie. Clienţii tăi nu sunt roboţi cu forţă de cumpărare. Toţi dintre noi avem un punct sensibil. Însă care este acesta, cum poţi crea poveşti de succes şi cel mai important, cum le poţi aplica în strategia de marketing?
De ce storytelling?
O mare parte dintre branduri au o strategie bună de marketing, însă le lipseşte doza de umanitate din spatele afacerii. Pe scurt, strategia lor se bazează strict pe a vinde. Şi ce este greşit în asta, probabil că te vei întreba. Simplu, potenţialii clienţi, la fel ca şi în cazul ţăranului din poveste, nu se lasă impresionaţi de beneficiile miraculoase ale produsului sau serviciului tău. Ei au nevoie de ceva mai mult! De emoţie!
Pune-te în pielea lor! Piaţa este suprasaturată de produse miraculoase, de servicii rapide şi profesioniste, de preţuri imbatabile! Însă când a fost ultima dată când ai realizat o legătură emoţională cu brandul? Care a fost ultima reclamă care te-a făcut să te simţi uman?
Ieşi în evidenţă! Oferă afacerii tale o poveste demnă de ţinut minte! Provoacă emoţii în rândul potenţialilor consumatori! Cum? Noi te putem ajuta!
În procesul de creaţie nu realizăm doar mesaje publicitare, ci ne concentrăm înspre crearea de texte care vând. Folosim această strategie de marketing pentru a ne apropia de publicul ţintă, printr-o formă nonivazivă şi care urmăreşte umanizarea brandurilor. Textele care reuşesc să vândă nu sunt simple enumerări ale beneficiilor produselor sau serviciilor.
Obiectivele storytelling-ului
Dorim să oferim serviciilor de marketing o doză de umanitate. Ne utilizăm de tehnologie pentru a emoţiona consumatorii să realizeze acţiuni măsurabile. Suntem de părere că pentru o conștientizare mai mare a brandului nu este necesară doar deţinerea unui logo. Este nevoie de ceva mai mult… de o poveste convingătoare, o idee care să genereze emoţie, prezentată într-un mod consecvent. Materialele vizuale reprezintă doar o piesă din puzzle-ul unei strategii de succes! Afacerea ta are nevoie de o identitate! Indiferent dacă este vorba despre un ONG, un magazin online sau chiar un restaurant!
Ca în orice alte serviciu de marketing, brand storytelling-ul presupune mai multe etape de lucru. Iată atribuţiile noastre:
- Înţelegerea conceptului
- Definirea ideii pe care dorim să o transmitem
- Concepere idei narative şi confirmarea din partea clientului
- Dezvoltare idee, prin intermediul canalelor de care se dispune
- Testare şi optimizare
Programează o sesiune gratuită de discuții (30 min)