Cum poţi îmbunătăţi viteza de încărcare a paginilor

Viteza paginii a fost întotdeauna un factor important pentru optimizarea pe motoarele de căutare. De-a lungul anilor, acest subiect a devenit unul complex, care tinde adesea să fie tehnic. 

Care sunt elementele care pot îmbunătăţi viteza de încărcare, cum pot fi puse acestea în practică şi cât de dificil poate fi, până la urmă? Pentru a te ajuta să găseşti răspunsul la aceste întrebări, am abordat subiectele care te frământă atât de tare, într-un mod uşor de înţeles (şi de pus în practică). 

Un utilizator accesează browserul, introduce site-ul, după care se realizează o cerere DNS. Cererea de DNS este o cerere de informații trimise de pe computerul unui utilizator (client DNS) către un server DNS. În majoritatea cazurilor este trimisă o cerere pentru a solicita adresa IP asociată cu un nume de domeniu. 

Probleme care ar putea încetini site-ul

  • Nu putem începe această listă fără a pune pe prima poziţie imaginile. Da, ai citit bine, imaginile de o dimensiune mare sunt cel mai mare vinovat pentru încărcarea lentă a paginilor web.
  • Hosting-ul poate crea probleme.
  • Pluginurile, aplicațiile și widgeturile, practic orice script de pe website poate încetini timpul de încărcare.
  • Tema website-ului și orice fișiere de dimensiuni mai mari.
  • Redirecționările.
  • Scripturile Java. 

Instrumente și resurse pentru analiza vitezei de încărcare

Să vedem datele cunoscute ale problemei: Google sugerează că timpul de încărcare optim pentru o pagină este între două și trei secunde. Cu cât este mai rapid, cu atât mai bine, însă ce este de făcut pentru a ajunge la ,,rapid”?

Chrome User Experience Report

Acest instrument este disponibil doar pentru site-urile web mai mari și populare, însă poţi obţine câteva detalii utile. În plus, vei avea nevoie de câteva cunoștințe SQL de bază.

Lighthouse

Instrumentul Lighthouse este disponibil chiar în Chrome Dev Tools. Pe scurt, nu mai este nevoie să instalezi nici o extensie. Pentru a accesa această funcţionalitate, va trebui sa intri pe o pagină (deschisă cu ajutorul browserului Chrome), după care vei accesa click dreapta -> Inspectare. Deschide ,,Instrumente de dezvoltare Chrome”, în fila dreaptă, unde scrie Audit. Felicitări, odată ajuns aici, vei putea rula un raport Lighthouse. Un aspect interesant la această funcţionalitate sunt recomandările pentru optimizarea vitezei de încărcare. 

Pagespeed Insights

Instrumentul ,,Pagespeed ​​Insights” va analiza modul în care este configurat site-ul, iar în urma analizei va oferi feedback în funcție de acest lucru. 

Test my website: Think with Google

Acest instrument testează viteza de încărcare a website-ului pe dispozitivele mobile. La fel ca şi celelalte instrumente prezentate mai sus, vei primi recomandări pentru îmbunătăţirea valorilor. 

Modalități de îmbunătățire a vitezei paginii

Securizare website

Securizarea website-ului prin HTTP2 nu numai că va influenţa pozitiv viteza de încărcare a paginilor, însă te va ajuta per general în cadrul optimizării pe motoarele de căutare. 

Activează stocarea în cache și utilizează o rețea de livrare a conținutului 

Memorarea în cache este un criteriu important. Cercetează setările website-ului pentru a vedea dacă CDN-ul este configurat în mod corect. 

Comprimarea imaginilor

Cel mai simplu mod de optimizare a vitezei de încărcare este prin comprimarea imaginilor. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un instrument online. Există zeci sau poate chiar sute de astfel de instrumente gratuite disponibile.

Minimizarea resurselor

Minimizarea fişierelor poate salva mult spaţiu şi multe secunde pentru viteza de încărcare a paginilor. La fel ca şi în situaţia de mai sus, există foarte multe resurse online care îţi pot facilita procesul de lucru. 

Concluzie

Nu uita, fiecare secundă în plus adăugată vitezei de încărcare te poate costa indirect potenţiali clienţi şi o rată de respingere ridicată (indicatorul cu valori ridicate poate influenţa negativ optimizarea pe motoarele de căutare). Aşadar, tu cât timp investeşti în optimizarea vitezei de încărcare?