Magazinele online au vândut zilnic de 7,5 milioane de euro, în 2017

În 2017 valoarea comerțului online a ajuns la 2,8 miliarde de euro, astfel, românii au cheltuit zilnic, în medie, 7,67 milioane de euro în piața online.

Această valoare de 2,8 miliarde de euro a fost atinsă pentru produsele e-tail, adică produsele fizice comandate online. Nu au fost luate in considerare serviciile, vacanțele, evenimente sau conținut downloadabil, etc.

Ce produse și servicii sunt cel mai bine cumpărate în România?

Cei mai mulți români au cumpărat în 2017 în piața online produse electronice și electrocasnice(90%), computere, accesorii software și hardware (82%), îmbrăcăminte și încălțaminte (80%), cosmetice și produse farmaceutice (77%), sejururi și servicii de turism (70%), servicii din domeniul telecomunicațiilor (69%), cărți, reviste și DVD-uri (67%) și produse alimentare și catering (55%).

Categorii de produse care se vand bine online

Principalele categorii de produse care au vandut bine in 2017 sunt, în ordine:

  1. Electronice/IT – PC, componente de PC, tablete, telefoane mobile, electronice si electrocasnice
  2. Fashion&Beauty – îmbracăminte, încălțăminte, accesorii, cosmetice, parfumuri, ceasuri
  3. Home&Deco – produse pentru casă si decorațiuni
  4. Cărți
  5. Copii – produse destinate copiilor, jucării, cărucioare, vestimentație

Potrivit estimărilor categoria de produse fashion va crește accelerat in următorii 5 ai si va trece pe primul loc din categoria de produse vandute online ca și volum. Deasemenea, categoria de Home&deco are un potențial mare de creștere.

În România sunt peste 7000 de magazine online

Numărul magazinelor online a crescut exponențial în fiecare an, de la 5000 de magazine onine in 2016 la 7000 de magazine online in 2017 si se estimează că în 2018 va fi o creștere semnificativă care va ajunge la 14.000-15.000 de magazine online, adică șa dublarea numărului de siteuri de e-commerce.

În România există aproximativ 25.000 de magazine online, însa au un trafic mic și nu se încadrează în peisajul de e-commerce. De aceea, doar 7000 de magazine online realizează veituri semnificative din comerțul online, de aceea doar acestea se iau în calcul.

70% din traficul magazinelor online este mobile

Magazinele oline au înregistrat o creștere semnificativă de trafic generat de mobile in 2017 și se estimeaza ca creșterea să se păstreze și in 2018. Astfel in 2017, 70% din traficul magazinelor online din România a fost generat de traficul de pe mobil, cu 20% mai mult decât in 2016.

Magazinele online care au aplicații de mobil au o rată de coversie mai mare decât de pe desktop, în schimb siteurile de comerț online care se încarcă din browser au o rată de conversie la jumătate fată de desktop.

Principalii factori de decizie de cumpărare din magazinele online

Principalii factori în luarea deciziei de a cumpara din magazinele online sunt:

  • prețul mic
  • notorietatea brandului
  • timpul scurt de livrare
  • claritatea și calitatea informațiilor oferite
  • ușurința de navigare a siteului în procesul de cumpărare

De ce preferă românii comerțul online?

Cei mai mulți români, 72%, preferă să achiziționeze produsele sau serviciile din piata online dintr-un motiv simplu; enonomisesc timp. Alte motive sunt:

  • 51% dintre români preferă să cumpere din magazinele online pentru o varietate mai mare de produs esi posibilitatea de a compara ofertele
  • 43% dintre români gasesc produsul doar in magazinele online
  • 41% dintre cumpărătorii români preferă piața online din comoditate
  • 6% dintre români cumpără prin intermediul magazinelor online deoarece sunt foarte populare

Metodele de plată cele mai folosite la magazinele online

Cele mai folosite metode de plată efectuate în comerțul online sunt, în ordine:

  • plata ramburs, la primirea coletului – 78%
  • plata online – 50%
  • ramburs la sediul magazinului – 17%
  • transfer bancar 9%

Creștere de 40% în comertul online – cea mai mare crestere din UE

În fiecare an, exista o creștere de aproximativ 40% în comerțul online românesc și reprezintă cea mai mare creștere la nivelul Uniunii Europene. Chiar dacă piața este în creștere, suma cheltuită este încă mica comparativ cu alte state din UE, asta arată potențialul uriaș al pieței online.

https://youtube.com/watch?v=3Sk7cOqB9Dk%3Frel%3D0%26wmode%3Dopaque
Durata citire articol
15 min
Abonează-te la
#optimpronewsletter
Doar conținut scris de experți

CATEGORII
ARTICOLE RECENTE
Fie că dorim să interacționăm cu un prieten, fie că ne lipsește o informație referitoare la un anumit domeniu sau doar ne dorim să fim la curent cu știrile din toată lumea, ori să facem achiziții...
Dacă te numeri printre cei care fac confuzia între PR și marketing, Houston, we have a problem! Într-adevăr aceste cuvinte sunt diferite, dar asta...