Atunci când vine vorba despre Instagram, aproape că nu mai are rost să prezentăm cifrele. Prin intermediul platformei te poţi conecta cu potenţialii clienţi şi poţi oferi un strop de umanizare brandului. Cu peste 600 de milioane utilizatori în fiecare lună, Instagram continuă să fie una dintre cele mai iubite platforme de socializare, dar şi de promovare în cazul anumitor produse sau servicii. Însă acest lucru nu este uşor! Încărcarea a câtorva poze reuşite cu produsul nu te va lansa în topuri peste noapte! Iată câteva tehnici prin care îţi promova produsul sau serviciul pe platforma Instagram.

Dacă deţii un cont de afacere, Instagram îţi permite realizarea de reclame plătite pentru a scoate în evidenţă produsele sau serviciile (şi nu numai). Este un instrument excelent şi pentru realizarea conexiunii cu potenţialii clienţi. Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare specificul afacerii. Dacă afacerea ta oferă produse sau servicii specializate, precum maşinării agricole, ustensile sau servicii de instalaţii sanitare, atunci cu siguranţă Instagram nu este locul ideal pentru a le promova. În schimb, te poţi orienta spre promovarea prin intermediul reclamelor Google Ads.
Paşi de urmat pentru o promovare eficientă pe Instagram
Recomandăm ca promovarea unei postări să se realizeze prin intermediul platformei Facebook Ads. Aceasta îţi va pune la dispoziţie un control mai mare asupra reclamelor şi mult mai multe funcţionalităţi decât cele oferite în Instagram. Pentru realizarea reclamelor, va trebui să îţi conectezi profilul de Instagram al afacerii cu contul de Business Manager. Poţi face acest lucru astfel:
- Accesează Business Manager şi selectează afacerea pe care doreşti să o legi cu contul de Instagram. În cazul în care pagina nu există, va trebui să creezi una, accesând butonul de ,,Create Business”.
2. Vei fi redirecţionat către pagina de setări. Accesează ,,Instagram Accounts”.
3. Fă click pe ,,Add”.
4. Introdu datele contului tău.
După realizarea acestor paşi, contul tău de Instagram va fi legat de contul de Facebook. Următoarea serie de paşi constă în realizarea propriu-zisă a reclamelor pe Instagram. Aşadar, realizează următorii paşi:
5. Accesează Facebook Ads Manager.
6. Creează prima campanie, în funcţie de obiectivele dorite. Acestea pot consta în: awareness, considerare sau conversie.
7. Pentru început, poţi opta pentru o campanie care vizează obţinerea de noi interacţiuni (Post engagement). Finalizează prin a accesa ,,Save to draft” şi ,,Publish”.
8. Accesează campania creată.
9. Creează primul set de reclame.
10. Selectează campania creată anterior şi apoi opţiunea ,,Create new ad set”. Redenumeşte setul de reclame. Clik pe ,,Save to draft”.
11. Setează detaliile precum bugetul zilnic alocat, datele de începere/sfârşire ale setului de reclame şi caracteristicile demografice ale audienţei.
12. În secţiunea ,,Placements” selectează opţiunea ,,Manual Placements”.
13. Selectează platforma Instagram. Implicit, se vor selecta automat opţiunile de Instagram Feed şi Instagram Explore.
14. Selectează dispozitivele pe care doreşti să se afişeze reclama.
15. Selectează tipul de optimizare dorit.
În trecut, cea mai populară opţiune de optimizare era cea pentru link clicks, însă acest lucru s-a schimbat atunci când Facebook a adăugat o nouă opțiune: optimizarea prin intermediul vizualizării paginilor de destinație. Există și opțiunea de a optimiza pentru un eveniment din Pixel sau chiar pentru o anumită valoare. În contextul optimizării pentru link clicks, Facebook va găsi acele persoane care sunt cel mai probabil să acceseze reclamele. Este o opțiune populară atunci când obiectivul principal al unei campanii este de a aduce trafic. Prin optimizarea vizualizării paginilor de destinație, Facebook va găsi acei utilizatori care cel mai probabil vor accesa reclamele, vizita website-ul şi naviga în cadrul lui. Astfel, vei găsi persoane care sunt dispuse să asimileze mesajul anunțului și care consumă frecvent conținut din surse externe.
Cât despre evenimente, acestea sunt acțiuni care se petrec pe un website, fie datorită reclamelor, fie provenind din alte surse. Evenimentele nu urmăresc doar acțiunile realizate din Facebook , ci și acțiunile din alte surse, precum Google. Evenimentul „View Content” permite urmărirea vizualizărilor de pagini, precum pagina de produs sau o altă pagină de destinație. Prin optimizarea campaniilor pentru evenimentul de vizualizare conţinut, permitem algoritmului să învețe de la utilizatori, pe măsură ce primeşte tot mai multe date. Cu cât dispune de mai multe date, cu atât va fi mai eficient. Alt eveniment pentru care se poate opta este cel de adăugare în coş sau achiziţie. Pe scurt, optimizarea pentru evenimente de conversie este mult mai probabilă să genereze un ROI mai mare decât optimizarea pentru afișări pe pagini sau cea pentru clickuri.
16. Accesează ,,Publish” pentru a salva modificările făcute.
17. Accesează setul de reclame creat anterior.
18. Crează prima reclamă.
19. Selectează numele campaniei create anterior, respectiv a setului de reclame. Redenumeşte numele reclamei.
20. Apasă ,,Save to draft”.
21. Alege numele paginii de Facebook de care aparţine afacerea contului de Instagram.
22. Selectează contul de Instagram de pe care doreşti să faci promovarea.
23. Selectează postarea existentă în profil sau crează o postare nouă.
24. În cazul în care doreşti să selectezi o postare existentă, nu uita să te asiguri că selectezi postarea din contul de Instagram, nu cel de Facebook.
25. Adaugă un call to action postării.
26. Apasă Publish.
Postarea promovată nu va fi afişată instant. Aceasta va trebui aprobată înainte de a fi afişată audienţei vizate. Dacă ai făcut toate setările corecte şi ai respectat politicile, vei fi notificat când reclama se aprobă.