Impactul videoclipurilor în strategia de marketing

Încă te mai întrebi dacă videoclipurile sunt importante în strategia de marketing? În ultimii doi ani, conţinutul video a devenit atât de semnificativ încât o bună parte dintre afaceri optează pentru includerea lui în strategie, indiferent de specific. Şi până la urmă, de ce nu ar face-o? Prin intermediul filmuleţelor de prezentare poţi comunica uşor cu audienţa vizată, le poţi oferi un plus de valoare, într-o formă flexibilă şi relevantă, astfel că potenţialii consumatori îţi pot vizualiza videoclipurile chiar şi când sunt pe fugă. 

Însă videoclipurile nu sunt bune doar pentru crearea de interacţiuni, ci sunt valoroase chiar şi pentru motoarele de căutare. Iată mai jos câteva caracteristici prin care videoclipurile influenţează clasificarea paginilor în motoarele de căutare. 

Material compact, într-o formă plăcută

De ce oare ne plac atât de mult videoclipurile? Pentru că oferă multă informaţie, într-un format scurt? Sau poate pentru că le putem viziona în orice moment al zilei sau al nopţii, indiferent dacă gătim, suntem în autobuz sau ne relaxăm? Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, închipuie-ţi atunci valoarea a o mie de imagini! 

Tuturor ne plac poveştile!

Nu doar copiii le îndrăgesc, ci şi adulţii! Poveştile sunt ocazia ideală de a evada dintr-o lume monotonă. Nu mă crezi pe cuvânt? Statisticile spun că mai mult de 80% dintre persoanele care au vizualizat o reclamă video au făcut cel puţin o acţiune în urma anunţului. Explicaţia? Prin videoclipuri poţi transmite emoţii, mult mai uşor decât prin orice alt tip de conţinut. Şi acum că am amintit despre asta, spune-ne, când a fost ultima oară când ţi s-a făcut pielea de găină după vizualizarea unei reclame video? 

Experienţe

Aproape că abuzăm de aceşti doi termeni: experienţa utilizatorului. Însă nu putem să îi omitem, atunci când acesta tinde să fie cel mai important factor pentru motoarele de căutare. Videoclipurile nu numai că se concentrează pe experienţa virtuală a utilizatorului, ci reuşesc să o combine şi cu cea pe plan fizic: stimulează creierul prin îmbinarea perfectă a imaginilor, sunetelor şi a mişcării. Ne plac atât de mult, încât experţii previzionează că până la sfârşitul anul 2021 peste 80% din conţinut va fi video. 

Cum influenţează motoarele de căutare?

În anul 2013, Google a făcut o tranziţie majoră, prin intermediul algoritmului Hummingbird. Dacă înainte se punea accentul pe termenii de căutare, algoritmul a schimbat situaţia, punând pe prim-plan intenţia căutării. Aşadar, din acel punct, nu se adresează întrebarea ,,ce caută utilizatorul”, ci ,,ce doreşte utilizatorul să găsească sau să afle”. 

În contextul conţinutului video, Google doreşte să îl afişeze într-o poziţie superioară în majoritatea rezultatelor căutărilor, mai ales pentru interogările de tip ,,cum să” sau ,,ce este”. Dacă nu mă crezi pe cuvânt, poţi testa chiar acum. 

Utilizează videoclipurile în favoarea ta!

Dacă te gândești că simpla inserare a unui videoclip în pagină va influenţa clasamentul paginii, permite-mi să îţi spun că te înşeli! Lucrurile nu pot fi chiar atât de simple! CIteşte mai jos despre câteva modalităţi exacte prin care te poţi utiliza de videoclipuri, ca parte din strategia de marketing! 

Minimizarea ratei de respingere

Atunci când un utilizator vizitează pagina, ai la dispoziţie doar câteva secunde pentru a-i atrage atenţia şi prin urmare, să-l convingi să rămână cât mai mult timp pe pagină. În această situaţie, videoclipurile te pot ajuta! Datorită faptului că sunt atractive, îl pot influenţa pe utilizator să petreacă mai mult timp pe pagină, pentru a vizualiza o bună parte din conţinutul video. Chiar şi statisticile ne dovedesc acest lucru: utilizatorii petrec cu 2,6 mai puţin timp pe o pagină fără videoclipuri. Aşadar, încearcă să creezi videoclipuri calitative, care oferă un plus de valoare şi totodată atrag atenţia! Respectând toate aceste puncte, utilizatorii vor petrece mai mult timp pe pagină, iar pagina respectivă va putea fi clasificată într-o poziţie superioară. Să nu ne oprim doar la o pagină! Dacă îi oferi informațiile de care are nevoie, există o posibilitate destul de mare ca utilizatorul să răsfoiască şi alte pagini din website. 

Creşterea ratei de click

Având la dispoziţie atât de multe resurse, nu este de mirare că utilizatorii sunt selectivi cu privire la paginile web pe care le accesează! Să spunem că doreşti să prepari o prăjitură, dar nu cunoşti reţeta, aşa că la fel ca o bună parte dintre noi, o vei căuta pe Google. Vei avea de ales între parcurgerea unui articol sau a unui videoclip. Pe care dintre acestea le vei alege? Videoclipul, evident!

Aşadar, oferă-le utilizatorilor lucrurile de care aceştia au nevoie! Încorporează la începutul paginii un videoclip util şi uşor de parcurs! Pe lângă că vei beneficia de mai mult trafic, vei avea parte şi de o rată de click mai mare. 

Sfat util: include thumbnail-uri personalizate în setările videoclipurilor! Optează pentru imagini interesante, care atrag atenţia şi care oferă mai multe informaţii despre conţinut! 

Backlink-uri?

Dacă ai norocul ca cel puţin unul dintre videoclipurile tale să ajungă viral, acest lucru cu siguranţă va avea un impact semnificativ din perspectiva backlink-urilor! Cu cât mai multe pagini vor face trimitere la videoclip, vei avea cu atât mai multe backlink-uri. Dacă totuşi foloseşti aplicaţii conexe pentru prezentarea videoclipurilor, precum YouTube, nu uita să incluzi în descriere sau în informaţiile canalului adresa website-ului. Un alt mod de stimulare a popularităţii brandului este adăugarea logo-ului în conţinutul video. Deşi poate că unii dintre utilizatori nu îţi vor accesa website-ul, cel puţin vor ţine minte brandul de care aparţine. 

Listarea pe Google My Business

Ştiai că poţi include conţinut vizual în profilul afacerii de pe Google My Business? Conform experţilor, paginile care oferă mai mult decât minimul de informaţii, au parte de o poziţie mai bună în clasament. Distribuie pe profilul de GMB un videoclip atrăgător şi informativ, care explică în mai puţin de 30 de secunde cu ce se ocupă afacerea ta. În cadrul lui îi poţi prezenta produsul sau serviciul într-un mod plăcut, compact şi eficient. Pe măsură ce utilizatorii vor vizualiza conţinutul, cu atât mai mult te vei putea bucura de un o poziţie mai bună în rezultatele căutării. 

Gânduri finale

Acum că ştii modalităţile prin care videoclipurile pot influenţa clasamentul unui website în rezultatele căutării, nu ne mai rămâne decât să te încurajăm să realizezi videoclipuri utile, eficiente şi calitative. Pe lângă că vei spori vizibilitatea afacerii, vei influenţa traficul şi vei avea posibilitatea de a interacţiona cu utilizatorii, oferind un strop de umanitate asupra brandului. Şi până la urmă, nu trebuie să angajezi o întreagă echipă de producţie pentru a face un videoclip informativ. Vei avea nevoie de câteva idei bune, o cameră şi dorinţa de a reuşi! Restul lucrurilor vor veni pe parcurs!